Ideje za vaš dom

Dnevna soba

Ideje za vaš dom - Dnevna sobaIgranje, druženje, zabavanje, počivanje ali gledanje televizije, ob vsaki priložnosti je pomembno, da je dnevna soba ustrezno osvetljena. Predlagamo, da imate na voljo več svetil s katerimi osvetlite prostor glede na aktivnosti oziroma glede na vaše razpoloženje. Že med gradnjo ali obnovo predvidite kje boste imeli vire svetlobe, bodisi razpršeno toplo svetlobo za splošno osvetlitev, usmerjeno svetlobo za osvetlitev slike in branje ter posredno osvetlitev ob gledanju televizije. Z viri svetlobe v ozadju televizije se izognete ekstremnim kontrastom v jakosti svetlobe. Vedno aktualne so dekorativne namizne ali stoječe svetilke, še posebej v primeru ko nimate dovolj možnosti za stensko in stropno montažo.

 

Kuhinja

Ideje za vaš dom - KuhinjaKuhinja v stanovanjih predstavlja mnogo več kot le prostor za pripravo hrane. Zato je pri načrtovanju prostora pomembno, da predvidimo tako funkcionalno, splošno, kot tudi posredno in ambientalno osvetlitev. Kuhinjska dela zahtevajo natančnost in pazljivost pri uporabi ostrega orodja. Vsak del delovnega pulta mora biti dobro osvetljen. Flourescentne cevi v zadnjih letih zamenjujejo raznovrstna LED svetila, tako nadgradnja kot vgradnja. Za funkcionalno osvetlitev je temperatura svetlobe lahko tudi hladnejša. Halogenska svetila nameščena pod kuhinjske elemente so manj primerna, zaradi toplotnega pregrevanja, poleg tega pa povzročajo moteče sence. Za splošno osvetlitev uporabite svetlobne vire z difuzno svetlobo ali več virov z usmerjeno svetlobo. Pod spodnji rob kuhinjskih elementov namestite LED svetlobne trakove, ki lahko služijo kot orientacijska osvetlitev.

Ideje za vaš dom - Kuhinja

 

Jedilnica

Ideje za vaš dom - JedilnicaV kolikor jedilnica sestavni del drugega prostora (kuhinja, dnevna soba) naj bo jedilna miza glavni objekt osvetlitve prostora. Svetilka naj bo viseča, montirana na sredino mize. Razdalja med mizo in svetilko naj bo približno 60 do 80 cm. Svetloba naj bo topla in razpršena, ostro usmerjena svetloba deluje moteče na ljudi okoli mize. Pomembno je da svetilka ustreza vsem vašim željam tako glede stila, možnosti reguliranja višine ali jakosti svetlobe. Izbira je velika. Glede na stil prostora lahko osnovno osvetlitev dopolnimo z eno ali več stensko nameščenimi svetilkami s kombinirano neposredno-posredno svetlobo.

 

Kopalnica

Ideje za vaš dom - KopalnicaV ustrezno osvetljeni kopalnici se boste zjutraj lažje pripravili na nov dan ali se sproščali v večernih urah. Pri osvetlitvi kopalnice mora biti prva skrb varnost. Osvetlitev mora biti takšna, da se spolzka tla vedno opazijo, pomembno pa je tudi, da so kopalniške svetilke ustrezno zaščitene pred vdorom vode. Različen nivo zaščite je odvisen od lokacije in oddaljenosti od banje, kadi ali umivalnika. Ob oziroma nad ogledalom se priporočajo svetilke z razpršeno in močno svetlobo. Na stropu predlagamo več manjših vgradnjih ali nadgradnjih svetilk z usmerjeno svetlobo z možnostjo ločenega vklopa. Seveda se lahko odločite tudi za ustrezno plafonjero na sredini kopalnice. Ne pozabite pa tudi na sproščujočo posredno svetlobo, odločite se za LED trakove s toplo ali hladno svetlobo oziroma za trak ki oddaja vse barvne odtenke svetlobe, katere nastavite sami glede na trenutno počutje.

Ideje za vaš dom - Kopalnica

 

Spalnica

Ideje za vaš dom - SpalnicaVeliko časa v spalnici preživimo tudi takrat, ko ne spimo. To pomeni, da lahko z dobro osvetlitvijo spalnice izboljšamo kvaliteto bivanja. Splošna osvetlitev je pretežno namenjena osvetlitvi prostora ob oblačenju. Moteče so sence in bleščanje, zato izberite svetila, ki oddajajo razpršeno svetlobo, ki lahko prihaja iz halogenskih ali LED svetlobnih virov, ravno tako pa so primerne tudi varčne sijalke. Posredna svetloba je izjemno učinkovita za ustvarjanje prijetnega vzdušja, predlagamo LED svetlobne trakove ali dekorativne stenske svetilke. Namizne ali stenske svetilke se uporabljajo kot svetilke za branje v postelji, če je mogoče z vrtljivimi reflektorji. Temperatura svetlobe v spalnici naj bo vedno topla od 2700 do 3000 K.

 

Hodniki in stopnišča

Ideje za vaš dom - Hodniki in stopniščZaradi varnosti se na hodnikih in še posebej na stopnicah priporoča orientacijska osvetlitev. Najboljša izbira so dolgo delujoče LED svetilke z minimalno porabo električne energije. Lahko so montirane stensko, talno ali stropno, lahko so vgrajene ali nadometne. V kolikor nimate pripravljenih inštalacij, ki bi vam omogočale tovrstno osvetlitev so najboljša rešitev senzorske LED plafonjere, zaradi takojšne maksimalne svetilnosti ob vklopu, ne zahtevajo nobenega vzdrževanja (menjava žarnic) in so najbolj učinkovite pri varčevanju z energijo.